18 Nisan 2016 Pazartesi

Hedefi ‘Kemalist – demokrat TÜRKİYE’ olan Dergi’nin Güncel Yazıları No 16 – 70 Nisan 2016 & “ÜMMET KUCAKLAŞTI”

Hedefi ‘Kemalist – demokrat TÜRKİYE’ 
olan Dergi’nin Güncel Yazıları, No 16 –  70 Nisan 2016 & “ÜMMET KUCAKLAŞTI”
Çökertme Caddesi No 67/191 – Yalıkavak
0252 385 4423 - faks 0252 385 5443     
***
İSLAM KONFERANSI’nda “ÜMMET KUCAKLAŞTI” DİYEN EN YANDAŞ Y. AKİT
MHP YARGITAY’DA
ALTAN TAN’DAN PKK’YA ÇAĞRI
BİRA İÇEN GENÇLERİ KORU – ÇOCUKLARIN CİNSEL TACİZİ KARŞISINDA SUS
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİNDEKİ 2. DÜNYA SAVAŞI TOPLANTISINDA BİR SORU
İSTANBUL’DA İKİ SAVAŞ GEMİSİ
KIBRIS ÖYKÜSÜNE DEVAM
EKLER
AZİZ YILDIRIM VE VOLKAN DEMİREL’E AÇIK MEKTUP
KİTAP
RAMİZ’DEN
TAHA AKYOL’UN “MUTLAKA OKUYUN” DEDİĞİ KİTAP HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ
VON PAPEN’İN ANILARI NASIL KUŞA ÇEVRİLMİŞ?
İSTANBUL İSLAM KONFERANSINDA ERDOĞAN VE DİĞER ÜMMETÇİLERİN
Konferansın diğer görselleri:
“Dur” diyen Cumhurbaşkanımız anında suskun ve düşünceli Dışişleri Bakanımız.
Ülkelerindeki İslami Terör Örgütleri ile baş edemeyenlere Milli Gazete’den anlamlı bir çağrı.
Bu da Türkçe adı Irak Şam İslam Devleti olan IŞİD hakkında Cumhuriyet Gazetesini haberi:
Cumhuriyet’in haberi yanlış ise, sadece 7 IŞİD hücresi varsa, çok IŞİD hücresi var demektir.
MHP YARGITAY’DA
Genel Başkan Yargıtay’da, Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını temyiz ediyor, dört genel başkan adayı ise olağanüstü kongre hazırlıkları yapıyorlar. Meral Hanım açık ara diğer üçünün önünde.
Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran 2015 akşamından beri söyledikleri ve yaptıkları Türkeş’in partisini bu duruma getirdi. Mahkeme koridorlarında sürünüyorlar.
1961 yılında Yeni Delhi’de tanıştığım ve MHP dışında bazı konularda ortak görüşlerimiz olan Türkeş’in kemikleri sızlıyordur.
***
ALTAN TAN’DAN PKK’YA ÇAĞRI
“HDP'li Altan Tan: PKK kayıtsız, şartsız silahları susturmalı
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: PKK’nın kayıtsız, şartsız silahlarını susturması, 2013 Nevruz'unda Öcalan'ın çağrısı doğrultusunda silahlı güçlerini Türkiye dışına çıkarması ve silahla hak arama şekline son vermesi gerekir" dedi.”  Kaynak: milliyet.com.tr
YORUM: Bu çağrıyı 7 Haziran 2015 akşamı yada 21 Temmuz 2015 günü neden yapmadın?
BİRA İÇEN GENÇLERİ KORU – ÇOCUKLARIN CİNSEL TACİZİ KARŞISINDA SUS
18 ila 24 yaş arasındaki gençleri bira alışkanlığından “korumak” hedefi ile çıkarılan bir torba kanunu ile bira tüketimini de kısıtlayan/zorlaştıran hükümler getirilmişti, birkaç yıl önce.
Aile Bakanı’na göre ise 10 yaşındaki bir erkek çocuğuna cinsel taciz konusu abartılmamalı imiş, bir defa tacizden ne çıkarmış? Başına gelmeyen bilmez, ne girip çıktığını…
Aile Bakanı’nın bu görüşüne benzer şu sözler, 14 Nisan günü POSTA’nın 1. sayfasında idi:
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 2. DÜNYA SAVAŞI TOPLANTISINDA BİR SORU
Yanda kapağını verdiğim Tarih Vakfı’nın kitabının 256 ıncı sayfasından alıntı:
“Savaşın sonu yaklaştıkça Türk dış politikasını yönetenlerin oynadığı ‘Kumar’ çok tehlikeli bir evreye girmiş gözüküyordu.”
Kitabın Künye sayfasında kapaktaki fotoğraf hakkında şu açıklama vardır: “Winston Churchill ve İsmet İnönü Yenice İstasyonu’nda, Adana Konferansı, 30 Ocak 1943”
Fotoğraf, 5 Aralık 1943 günü Kahire’de çekilmiştir.                                                                  
Soldan sağa: Roosevelt, İnönü ve Churchill

Toplantıya katılan Sayın Özden Toker’e sordum: “Hanımefendi rahmetli babanız ‘kumarbaz’ mıydı?”
“Hayır” dediler. Değilmiş. Kitabın kapağındaki fotoğraf ile ilgili bilgi nasıl yanlış ise İnönü ve arkadaşlarının; Şükrü Saracoğlu – Numan Menemencioğlu –Cevat Açıkalın – Feridun Cemal Erkin, kumar oynadıkları iddiası da doğru değilmiş !
İSTANBUL’DA İKİ SAVAŞ GEMİSİ
1946 Yılında Amerikan savaş gemisi Missouri İstanbul’a geldiğinde TEKEL’in çıkardığı sigara kutusunun kapağı ile 70 yıl sonra İstanbul’dan geçen bir Rus savaş gemisi ve arka plandaki İstanbul görüntüleri                                                        ↓
KIBRIS ÖYKÜSÜNE DEVAM
“1974 Barış Harekatı ve sonrasında yerlerde sürüne milli dış politika…”
Kıbrıs Barış Harekatı tamamen Uluslararası Antlaşmalara – Garanti Antlaşması – dayalı bir operasyondu. TSK başarılı idi. Kısa iki operasyon ile hem Kıbrıs Türkü’nün Açık Cezaevi koşullarında yaşamasına[1]  son vermiş hem de Rumları, kendini Cumhurbaşkanı ilan etmiş EOKA teröristi Nicos Sampson’dan kurtarmıştık. 
Ancak uluslararası kamuoyuna Zürih ve Londra Antlaşmalarının inceliklerinin anlatılarak gerçekleştirilen askeri operasyonunun meşruiyetinin çok iyi anlatılması gerekiyordu.
Ecevit, bunu yapacağı yerde, TSK’nın başarısını bir erken, baskın, seçimle oya dönüştürmek ve tek başına iktidar olmak istedi, koalisyon ortağı MSP ile iyi geçinemediğini ileri sürerek, 19 Eylül 1974 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan istifasını sundu:
19 EYLÜL 1974 PERŞEMBE Sayı: 15011
BAŞBAKAN - Sayı: 5548, Ankara, 18 Eylül 1974
Sayın Fahri Korutürk Cumhurbaşkanı Ankara
Cumhuriyet Halk Partisiyle Milli Selâmet Partisinden oluşan Bakanlar Kurulunun zamanla artan görüş ayrılıkları içinde görevde kalmasını sakıncalı bulduğumdan, Bakanlar Kurulunun istifasını arz ederim Görevde bulunduğumuz sürece bana ve Bakanlar Kurulu üyesi arkadaşlarıma gösterdiğiniz güven ve değerli yardımlarınız için derin şükranlarımı saygılarımla sunarım. B. ECEVİT Başbakan
Türkiye bu tarihten sonra 31 Mart 1975 tarihine kadar de facto hükümetsiz kaldı. Aynı 6.5 aylık dönemde ABD ambargosu yaşandı. Barış Harekatına biz doğru dürüst sahip çıkmadığımız için uluslararası kamuoyu olayı “illegal işgal” algıladı ve böyle kabul etti. 
1946 – 1952 yıllarında dış politikada yaşanmış ve çok sayıda olayda izleri görülen Milli Dış Politika, 1974 yılı Eylül ayında yoktu. Var olan siyasi ihtiras idi.
Böyle olduğu için hem Türkiye hem de Kıbrıslı Türkler zarar gördüler.
***
KİTAP
RAMİZ’in 2. Dünya Savaşı karikatür kitabı: Bu Harbin Kitabı, Albüm I, 1944.
17 numaralı Güncel Yazıda bu kitaptan seçilmiş karikatürlere yer vereceğim. Bugün şunu memnuniyetle söyleyebilirim: Ramiz savaşı çok iyi takip etmiş. Albüm II’yi bulamıyorum.
TAHA AKYOL’UN “MUTLAKA OKUYUN” DEDİĞİ KİTAP HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ
Hürriyet köşe yazarı Taha Akyol 21 Nisan tarihli yazısında bir kitap için “Mutlaka okunmalı” şeklinde okuyucusuna tavsiyede bulunmuş. Kitap daha önce 2016 yılında 5 numaralı Güncel yazımda eleştirdiğim bir kitapta. Sayın Akyol’a derhal bir eposta gönderdim.
“Sayın Taha Akyol,
Bugünkü yazınızda Prof. Dr. İlhan Tekeli- Dr. Selim İlkin'in "2. Dünya Savaşı Türkiye'si" başlıklı kitaplarının "muhakkak okunması" gerektiğini belirtmişsiniz.
Bir rastlantı olarak her pazar 70 kişilik özel eposta grubuma gönderdiğim Güncel Yazılarımdan 5 numaralı yazının ekinde bu kitapları eleştirmiştim.
İki eleştiri yazımı ve Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan      "2. Dünya Savaşı ve Türkiye" başlıklı kitabım ile yakında Bilgi Yayınevi'nin 2016 yılında yayımlayacağı yeni kitabımın kapaklarını ekte takdim ediyorum.
Eleştiri yazımda görüleceği gibi yazarların kapsamlı kitaplarında çok sayıda kavram hatası ve maddi hata bulunuyor. Saygılarımla”
Sayın Akyol’un kullandığı eposta adresini bilmediğimden yukarıda verdiğim mesajı takyol@hurriyet.com.tr olarak köşesinde gösterilen adrese gönderdim. Doğal olarak bir cevap almadım. Bir Anayurt yazımda, gazeteciadı@gazeteadı.com.tr gibi adreslere gönderilen epostaların bir işe yaramadığını yazmıştım !  O iddiam, bu örnekte de doğrulanmış oldu.   
VON PAPEN’İN ANILARI NASIL KUŞA ÇEVRİLMİŞ[2]?
Tarihçi Kitabevi 2015 yılı Aralık ayında Franz von Papen’in Anılarından[3] başlıklı bir kitap yayımladı. Kitabın özellikle “From Ankara to Nuremberg” bölümünün – 90 sayfa – çok kısaltılarak kuşa çevrildiğini görmüş ve yayımcısını uyarmıştım.
Kitap tüm saygın kitapçılarda satılıyor.
Nasıl kuşa çevrildiğini göstermek istiyorum . Hemen belirteyim bu kitap ilk ke 1952 yılında İngilizce olarak yayımlandı. İngilizce bilmeyen Türk araştırmacılar von Papen’in özellikle Türkiye’de geçirdiği yıllar, 1939 – 1944,  hk. yazdıkları çok önemli bilgilere ulaşamadılar.
64 yıl sonra gelen Franz von Papen’in Anılarından’ın bir sayfada yaklaşık % 20 daha fazla sözcük içeren orijinali ile kıyaslandığında ortaya şöyle bir tablo çıktı. Tabloda bölüm başlıkları tırnak içinde verilmiştir; rakamlar ise bölümlerin sayfa adetlerini göstermektedir:

Bölümler
1952 İngilizce Orijinal
2015 Türkçe Çeviri
Bölüm 24
“War Breaks Out” = Savaş Başlıyor             14
“Savaş” 7.5
Bölüm 25
“Hitler’s Fateful Decision”  =
Hitler’in Felaket getiren Kararı                     15
“Türklerin Tarafsızlığı” 16
Bölüm 26
“Duel for Turkey” = Türkiye için Çekişme  35
“Umudun Ölgün Işığı”  10
Bölüm 27
“Operation Cicero” = Çiçero Operasyonu    23
“Çiçeron Harekatı”          8
  
YORUM: Düşündüm taşındım ve bu çevriyi para verip alanlar ve zaman ayırıp okuyanlar için üzüldüm.




[1] 1973 yılında Kıbrıs’a gittiğimde görmüştüm: Türklerin yaşadığı küçük ve sınırlı bölgelerde, Ada’nın tamamının sahibi görünümündeki Rumların yaşadığı geniş ve gelişmiş bölgelere gitmek üzere araba bile kiralayamıyordunuz. Arabanın sahibi Rum kesiminde plakadan tanıyarak arabasına zarar verirler, diye.
[2] Kuşa çevirmek için VikiSözlük şu karşılığı veriyor: “İşe yaramaz biçime sokmak”
[3] Ankara’dan Nürnberg’e  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder